Mijn rol in het studieteam jaar 1

 

 

 

In blok 1, zat ik in het studieteam met Iris van de Wouw, Reinder Radersma en Eelke Boonstra. We hebben met elkaar een echte band opgegroeid en konden het goed met elkaar vinden. We hadden niet echt rollen verdeeld van wie goed was in wat enz. Ik merkte aan mezelf aan het begin van dit jaar dat ik het nog moeilijk vond om gelijk al met onbekende mensen om te gaan, niet zozeer dat dat een zwak punt voor mij is, maar ook omdat ik in Groningen ben gaan wonen terwijl ik helemaal uit midden Nederland kom. De meeste uit de klas komen dichtbij elkaar vandaan, waar me dan als buitenstaander voelde, gelukkig kwam ik daar al snel overheen en ben ik met mijn studieteam lekker aan de slag gegaan. Aan het einde van het blok, namelijk tijdens de Ardenne week, is Eelke gestopt met de studie. Dat was net voor de tentamen week waar we als team meerdere opdrachten moesten doen. Dit hebben we snel opgepakt en zijn we met z’n drieën verder gegaan en hebben we het blok met succes afgerond.

Omdat we nog maar met drie waren, werden we verdeeld over de andere studieteams en kwam ik bij: Solée Pop, Nienke de Wolff, Louis Vosse, Max Rombouts en Jens de Graaff. Ik ben goed bevriend geraakt met sommigen uit dit team en heb daarom ook dit team gekozen. De manier van werken was wel even ander, maar dat is normaal want elk samenwerkingsgenootschap is anders. Als er een nieuwe opdracht was, werd die gelijk behandeld. Ik ben iemand die op mijn eigen tempo aan het werk gaat, en Solée en vooral Nienke zijn harde aanpakkers en willen gelijk alles af hebben. Dat heeft soms voor wat botsing gezorgd en hebben we een gesprek met Hans hierover gehad. Dat was wel even nodig en daarna hebben we weer goede kwaliteit opdrachten geleverd. Vooral het project van Fit For Life was een langdurig project vanwege de vele voorbereiding die gedaan moest worden.

In blok 2 heb ik niet gewerkt als voorzitter, die hadden we al in het team en die functie ligt mij niet zo. Ik heb meer gefunctioneerd als iemand die goed kan luisteren en het haalbare scheid van het niet haalbare en soms met een oplossing of een nieuw idee komt. Ik ben tevreden hoe dit blok is verlopen.

In blok 3 hebben we niet in studieteams gewerkt. Wel voor het POD project in 2-tallen en wij in een 3-tal. Ik deed dat samen met Niels Pijp en Jamie Werink. Ik vond het een vernieuwende opdracht. Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik ging daarom vol voor de punten en heb mijn uiterste best gedaan. Niels was een beetje de groepsleider, omdat hij het contact met de vereniging had en stuurde alle informatie naar ons. Jamie kwam er later bij en heeft zijn deel gedaan. Ik heb veel gedaan voor mijn gevoel en heb kwaliteit geleverd en ben best trots op mezelf.

In blok 4 heb ik twee projecten gemaakt met Max als partner. Ik ben met hem gaan samenwerken omdat ik wist dat wij ongeveer wel op een lijn zitten. Achteraf kan ik stellen dat ik een prima samenwerking heb gehad met hem. We zitten allebei op het randje met overgaan of niet en hebben elkaar daarbij ook veel kunnen helpen. Uiteindelijk kan ik zeggen dat we twee mooie producten hebben gemaakt. Als extra heb ik heet evaluatie verslag wat ik heb geschreven over Max van het verloop van de stage in de bijlage5 gezet. Daarin staat ook vermeld hoe de samenwerking is verlopen. En in bijlage6 staat een evaluatie over ons van een van de medewerkers van het stagebedrijf.

Reflectie jaar 1

 

 

 

 

Hieronder staan de vragen van de toekomstscenario opdracht die we in de les hebben uitgewerkt:

 

  1. Beschrijf/reflecteer hoe je het afgelopen jaar hebt ervaren:

Het hbo was een grote stap voor mij. Ik had veel moeite met inkomen en wennen aan het hbo. Ook het plotselinge op mezelf wonen werkte dat tegen. Daarentegen heb ik er veel van geleerd en heb gemerkt dat dit mijn studie is.

 

  1. Beschrijf/reflecteer hoe je als student in het hbo bent (veranderd):

Aan het begin van het jaar dacht ik dat er niet veel verschil zou zijn tussen het hbo en de havo, maar dat is er zeker wel. Ik ben dus niet zo goed begonnen. Toen ik op het randje zat kreeg ik veel motivatie erbij, omdat ik wilde blijven en ben uiteindelijk kei hard gaan werken om dit jaar te halen.

 

  1. Beschrijf/reflecteer hoe je samenwerking met medestudenten is verlopen:

Ik heb veel geleerd van de samenwerkingsopdrachten. De mensen met wie ik heb samengewerkt waren bijna allemaal ouder dan ik en hebben mij laten zien hoe zij opdrachten aanpakken. Ik ben nooit een slechte samenwerkingspartner geweest. De samenwerking is dus dit jaar goed verlopen.

 

  1. Beschrijf/reflecteer welk leerdoel je voor jezelf had opgesteld:

Aan het begin van het jaar had ik nog geen leerdoel, want ik wist nog niet wat ik precies wilde. Nu weet ik dat ik mezelf wil verbeteren in het adviseren/begeleiden en het les- en training geven.

 

  1. Beschrijf/reflecteer welke externe opdrachten/stages je hebt gedaan; wat viel op:

De Fit For Life opdracht waarbij we in Drachten een groep gehandicapte jongeren een dag begeleid hebben, was mijn eerste externe opdracht. Ik heb mezelf positief verrast doordat ik niet zenuwachtig of stressvol was en ben soepel en goed met de deelnemers omgegaan. Ook heb ik stage gelopen bij een extern fitnessbedrijf wat ik van te voren jammer vond, omdat ik niks met fitness heb, maar achteraf blij ben dat dit gebeurd is, omdat ik er veel van geleerd heb en een positief en leuke tijd heb gehad daar.

 

  1. Beschrijf/reflecteer welke knelpunten je bij je studie bent tegengekomen:

Omdat ik moest wennen aan het hbo, omdat ik van de havo kom en niet had verwacht dat het zoveel verschil zou zijn, heb ik veel moeite gehad met de schrijftentamens. Ik moest hierbij veel stof uit boeken halen en dat overviel me een beetje. Ook het schrijven van verslagen ligt in het hbo op een veel hoger en professioneler niveau. Dat ben ik nu aan het leren.

 

7. Beschrijf/reflecteer hoe je als mens/persoon bent veranderd – wat zien ze thuis:

Ik ben dit jaar voor het eerst op mezelf gaan wonen en zie dat ik helemaal voor mezelf kan zorgen. Vorig jaar had ik dat nooit van mezelf kunnen denken want toen maakte ik nog niet eens mijn eigen ontbijt. Ik heb dus alles zelf moeten doen vanaf het begin van dit schooljaar en heb mezelf positief verrast. Als ik in het weekend thuis kom bij mijn ouders zien ze een uitgeputte jongen die een week hard gewerkt heeft. Dat zei mijn moeder een keer toen ik eens thuis kwam. Ze zijn trots op mij wat ik doe en wat ik al bereikt heb.

 

8. Waarom is dit de opleiding die bij je past en waar zie je in de toekomst werkzaam:

Sport is een groot aandeel in mijn leven. Sport is mijn passie. En daarom heb ik deze studie gekozen, om verder te gaan met wat mijn passie is. Binnen het fenomeen sport is de wielersport mijn échte passie. Ik zie mezelf daarin later ook werkzaam. Als ik denk aan dat ik later in de wielersport kan werken geeft dat een gevoel van binnen dat dat het gene is waar ik voor wil gaan.

 

Hieronder staat nog een extra reflectie over het schooljaar.

Als ik terugkijk op afgelopen jaar naar hoe ik het 1e jaar hbo heb ervaren op de Hanze, kijk ik er uiteindelijk redelijk positief op terug. Ik ben enorm gegroeid in verschillende aspecten die betrekking hebben tot het hbo. Ik heb een mindere start gehad begin dit jaar. Ik had veel opstart problemen. Ik had bijvoorbeeld veel moeite met het wennen aan de hoeveelheid stof die er gegeven word om te studeren. Ik was hier helemaal niet aan gewend en niet op voorbereid. Intussen heb ik er van geleerd hoe ik het hbo aan moet pakken. Ook is het op kamers wonen in Groningen een grote stap geweest. Ik kom van ver en ben ongeveer uit het niets op mezelf gaan wonen. Echter is het me heel goed bevallen en red ik me prima van begin af aan. het 1e blok was voor mij dus een struikelblok. De trip naar de Ardennen aan het eind van het 1e blok is me achteraf heel goed bevallen. Het was lood zwaar, maar we hebben een top klas dus hebben er veel geleerd. Het 2e blok was voor mij ook nog inkomen, uiteindelijk heb ik wel alles gehaald omdat ik er vol voor ben gegaan. Ik heb na de 2e tentamenweek een andere manier van het aanpakken van toets momenten in mijn hoofd gezet en dat heeft geholpen en heb dat toegepast in het 3e blok. Toch heeft dat niet zijn vruchten afgeworpen door ik drie onvoldoendes terug kreeg. Ik ben bij alle lessen op school geweest, ik heb alleen gemerkt dat ik feedback miste, namelijk de twee verslageen die we moesten inleveren heb ik net onvoldoende op gekregen. Dor de feedback die ik daarop heb gehad kon ik heel goed anticiperen op wat er wel moest gebeuren voor een voldoende werk. Ik heb hierbij dus geleerd dat ik meer vragen moet stellen of eerder mijn werk moet laten zien om te vragen of ik op de goede weg zit. Dit heb ik in het laatste blok toegepast een heb tussendoor vragen gesteld wanneer nodig en heb mijn werk laten checken door een docent. Ik heb helemaal uitgeplozen hoe de toets momenten eruit zullen gaan zien en kan daardoor het goed voor me zien wat er precies moet gebeuren. In zijn geheel kijk ik dus redelijk positief terug op dit 1e jaar van de studie en merk ik dat ik erin veel ben gegroeid.

Behandelde competenties per blok jaar 1

 

In blok 1.1 hebben we de volgende competenties voor de kiezen gekregen:

SGM 9, 14, 15, 16, 17, 18

 

9 en 14 hebben vooral te maken met het bewust zijn van de sport, sporteigenheid en het begeleiden in de sport. Deze twee hebben vooral tijdens sportpraktijk plaatsgevonden. Na mijn eerste les lesgeven verbaasde ik mezelf al dat ik het zo goed kon. Na alle feedback van klasgenoten en de docent heb ik een nog betere les kunnen geven namelijk in badminton. De twee lesvoorbereidingsformulieren zitten in de bijlage1/2 achter in dit document.

 

15, 16 en 18 gingen over samenwerking, communicatie en zelfsturing. Dit is behandeld tijdens de sportevent lessen. Ik vond de lessen erg leerzaam en leuk omdat het organiseren van een evenement ik interessant vond om te leren hoe dat in z’n werk gaat. Ook deze competenties ben ik in gegroeid. De zelfsturing alleen niet zo, want ik moet nog steeds leren zelf op onderzoek uit te gaan in plaats van altijd op andere rekenen.

 

Dan is er nog de competentie 17, het reflecteren en leren. Kwam voor tijdens de lessen van sporthart. Het heeft vooral als functie gehad om zelf leerstof uit te kiezen en er zelf maar mee bezig te gaan en er een verslag van maken, reflecteren. Hier heb ik veel sportspecificatie geleerd. In de bijlage4 staat een linkje naar de site die ik gemaakt heb voor het vak sporthart.

 

 

In blok 1.2 hebben we de volgende competenties behandeld:

SGM 1, 2, 9, 13, 14, 15, 17, 18

 

Competenties 1 en 2, het testen en begeleiden en het veranderen van gedrag. Dat heeft vooral plaatsgevonden tijdens de werkcolleges van health check. Ik vind het adviseren en begeleiden nog wat moeilijk en wil hier in de toekomst nog verbetering in brengen, want ik denk dat dit erg nodig is in de sportwereld.

 

Competentie 13 was in dit blok ook nog nieuw en stond voor het onderzoeken en adviseren. Bij de lessen van het project van Fit For Life en sportpraktijk2 kwam dit aan bod. Opnieuw is adviseren nog niet echt mijn ding, maar onderzoeken doe ik graag als ik weet waar ik naar opzoek ben. Dit kan altijd beter en wil dit dan daarom ook gaan verbeteren voor de toekomst.

 

 

Blok 1.3 hebben we de volgende competenties behandeld:

SGM 3, 6, 9, 12, 13, 14, 16, 18

 

9 en 14 hebben vooral te maken met het bewust zijn van de sport, sporteigenheid en het begeleiden in de sport. Deze twee hebben vooral tijdens sportpraktijk plaatsgevonden. We moesten sporttrainingen maken en uitvoeren. We hebben elke les een lesvoorbereidingsformulier gemaakt wat we ook in blok 1 hebben gedaan. Dit keer ging het meer om de soort training dan om het lesgeven. Ik zie bij mezelf ddat ik wel progressie heb gemaakt in het opstellen van een training, als voorbeeld heb ik een training van blok 1.3 bij de bijlage3 gedaan.

 

3, 6, 12, 13, 16 en 18 gingen over samenwerking, communicatie, managen van financiën, inspelen op ontwikkelingen, onderzoeken en adviseren. Tijdens de SBG lessen van het POD project moesten we in 2-tallen aan een project werken. Niels en Jamie  waren voor mij nieuw om mee samen te werken, maar is hartstikke goed verlopen. Tijdens dit project moesten we een onderzoek doen bij een vereniging en uiteindelijk de vereniging een advies geven over verder bestaan. Dat was nieuw voor me om te doen, maar heb daarom er veel van geleerd en kan de volgende keer met een soort gelijk onderzoek makkelijker doorheen.

 

 

De competenties die we in blok 1.4 hebben behandeld zijn:

SGM 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 17, 18

 

17 en 18 hebben te maken met leren, reflecteren, zelfsturen en zelfwerkzaamheid. Dit kwam terug in de lessen van SLB, het maken van mijn protfolio en het eindgesprek. Tijdens de lessen hebben we verschillende opdrachten gehad die te maken hadden met waar we onszelf kunnen plaatsen. Ook ben ik vaak met mijn portfolio bezig (geweest) met het reflecteren van wat ik dit blok gedaan heb en wat ik ervan heb geleerd.

 

1, 2, 8, 9 en 14 zijn de competenties die plaatsgevonden hebben tijdens de lessen van sportpraktijk 4. Deze competenties hebben te maken met het adviseren en begeleiden, veranderen van gedrag, leiding geven, ontwerpen en organiseren en het waarborgen van sporteigenheid. Tijdens de werkcolleges en de zelfstudie zijn we bezig geweest met het maken en ontdekken van verschillende fitnessschema’s en tijdens de lessen in het SGC hebben we ze zelf uitgevoerd en hebben we alles kunnen ontdekken. Ook hebben we verschillende fitheidstesten met 2-tallen gedaan en elkaar daarin begeleid.

 

6, 7, 10, 11, 12 en 16 zijn teruggekomen met stage fitness en het schrijven van het ondernemingsplan. Ze hebben te maken met managen, toezichthouden, ondernemen, toepassen van sport, inspelen op ontwikkelingen en communicatie. Tijdens de stage hebben we geanalyseerd/bekeken hoe de manager te werk gaat en zijn onderneming runt. Dat hebben wij ook toegepast tijdens het maken van ons eigen ondernemingsplan.